Birgitte Krogsbøll anmeldt i Atlas

i den trykte udgave af magasinet Atlas, som udkom i begyndelsen af december, bringes en god og grundig anmeldelse af Birgitte Krogsbølls store bog. Under overskriften ‘Substantivernes digter’ skriver anmelderen Hans Peter Madsen bl.a.: ‘… i ‘værn ly læhegn’ sker der oget nyt. Ikke kun fordi Ukrainekrigen sniger sig ind i ordlisterne gennem køkkenradioen, så ‘beskyttelsesrum’ står ved siden af ‘kokosmakron’ men også fordi den Inger Christensen-agtige skrøbelige melankoli, der altid har syntes at ligge under behovet for at gentage navnene på alt det, der findes, træder tydeligere frem og bliver mere personlig.

Centralt i samlingen – med sine 135 sider den uden sammenligning længste i forfatterskabet – står digtene om at være pårørende. Som jeg forstår det til en person med demens, men det kunne for så vidt også være en døende ven eller forælder; digtene sætter ikke utvetydige ord på hverken sygdommen eller relationen, for som et digt lyder: ‘taler sagte / om / rædslerne / ikke for at / være døv / for dem / for ikke at vække’¨.

Foruden Inger Christensen nævner anmelderen også Eske K. Mathiesen, Sten Kaalø og Pia Juul. Det er et passende selskab at anbringe Birgitte Krogsbøll i, synes forlæggeren.

Digtsamlingen kan købes i Melodikas netkiosk her >

Skriv en kommentar