Livstid er ikke en bog uden håb. Kaos er håb …

Livstid-forside-m-skygge

Peter Laugesen: Livstid

digtsamling med tegninger af Per Kirkeby / 64 sider / 130 kr.
udkommer 30. september 2015 / forlaget melodika

Peter Laugesens nye digtsamling er en gammel digtsamling. Livstid blev oprindeligt udgivet i 1987 af World’s End, et undergrundsudstillingssted på Vesterbro i København drevet af en lille flok, dengang unge mennesker. Livstid har i mange år haft sin plads i bunken af bøger, som Laugesen altid medbringer til sine oplæsninger. Førsteudgaven har længe været udsolgt og har kun kunnet fås til urimeligt høje priser antikvarisk.
Laugesen selv skriver i sit efterord til 2.udgaven: “Jeg skrev Livstid i en periode af mit liv, hvor alt var godt. Mere eller mindre. Kunsten  i bredere forstand opførte sig stadig, som den egentlig burde gøre, når man så den fra det sted, jeg stod på, med rødder tilbage gennem 1960´erne til Situationistisk Internationale. Den var oprørsk, brændte endnu af punk, og forlaget World´s End i Westend havde taget navn efter det. Altså død og ødelæggelse over alt det gamle lort og absolut frihed for det nye, igen, som i 1960´erne, og med det mener jeg 1962, ikke 1968. I 1968 var drømmen forbi, og efter den kom først oprøret. Det er måske derfor, bibliotekerne præsenterer bogen som: ”Digte, der beskriver tomheden i den moderne tilværelse, hvor historien hele tiden gentager sig, og mennesket er uden håb, om at livet indebærer andet end det totale kaos.” … teksten er noget hysterisk sludder. Livstid er ikke en bog uden håb. Kaos er håb, og historien gentager sig ikke kun i den i snæver forstand ”moderne” tilværelse, den gentager sig i kæmpestore cykliske genkomster  … Det er ikke tilfældigt, tvært imod yderst passende, at Per Kirkeby, med sit geologiske syn på verden i virkelig kæmpestore kredsløb, har sat sit mærke på bogen med tegninger af det uendeligt små, der igennem alle genkomster og bortrejser har været motoren i den del af verden, vi kalder sjæl eller bevidsthed.
Nu kommer Livstid igen. Det er der en stor glæde i for mig. Kaos er ikke overvundet, og håbet består.”

Melodika er stolte over at genudgive Livstid og tøver ikke med at kalde bogen for en nyklassiker.

Livstid
kan bestilles her >